• Dutch Century House
    Dutch Century House Als producent en uitgever richten wij ons op het Nederlands Cultureel Erfgoed
  • Dutch Century House
    Dutch Century House Als producent en uitgever richten wij ons op het Nederlands Cultureel Erfgoed

Onze diensten overzichtelijk in beeld

Lees ook de rubrieken op deze homepage

23
mrt 14

Op zoek naar verhalen over het Cultureel Erfgoed

Dutch Century House brengt het Nederlands Cultureel erfgoed in beeld volgens een uniek concept. Wij kiezen niet alleen voor een registratie van de objecten, maar vooral voor de verhalen achter de objecten. Een schilderij of gebouw in zijn verschijningsvorm kan mooi en boeiend zijn, maar door het verhaal er achter te vertellen kan het tot leven komen.

En..veel verhalen zijn nog niet verteld en tijdens onze zoektochten komen er zelfs nieuwe feiten aan het licht! 

 

Dutch Century House visualiseert verhalen aan de hand van vimo’s (videomodules) die worden gerubriceerd op dvd’s en vervolgens aan de verschillende doelgroepen worden aangeboden.

Wij zijn producenten en uitgevers van programma’s en financieren onze programma’s grotendeels via eigen fondsen. Dutch Century House vormt partnerships met musea, culturele instellingen en historische verenigingen. In samenwerking met deze partijen verspreiden wij o.a. dvd’s via verschillende distributiekanalen.

De culturele instellingen die het onderwerp van onze programma’s zijn, brengen hun eigen expertise als partner in en helpen actief bij de totstandkoming van de programma’s. 
Dutch Century House staat borg voor het productiebudget. 
Er is dus géén financiële drempel om met ons in zee te gaan!

Dutch Century House heeft videoproductie van het Nederlands cultureel erfgoed en het distribueren en archiveren tot speerpunt gemaakt. Wij hebben het cultureel erfgoed hoog in het vaandel staan en willen met onze registraties de objecten, die onder andere door bezuinigingen onder druk staan, digitaal vereeuwigen en voor het nageslacht vastleggen in de huidige staat. Uit de opbrengsten van ons werk komt bovendien een percentage ten goede van die (culturele) partners waar wij programma’s mee produceren.

Het Dutch Century House concept zorgt niet alleen voor opbrengsten maar creëert ook nieuwe kansen en publiciteit voor elke instelling en/of organisatie die zich door ons laat vereeuwigen!

Museumweer?

Column

Soms moet je geluk hebben

Als voorzitter (nu conservator) van een klein museum wordt je door alles en iedereen benaderd. De een wil advertenties verkopen, de ander wil een betere website voor je maken, en weer een ander kan geweldige ansichtkaarten goedkoop aanleveren.

Meestal hoor ik dat allemaal wel even aan, maar zelden ga ik erop in, om de doodeenvoudige reden dat zo'n klein museum als de onze geen budget heeft. We zijn al blij als we wat voor onze vrijwilligers kunnen doen. U begrijpt, toen ik werd opgebeld door een enthousiaste mijnheer die wel een leuke film/dvd  wilde maken over onze stad en het museum, dat ik dacht: "Snel afkappen!". Maar de mijnheer liet zich niet zomaar afschepen en wilde in elk geval een afspraak om zijn plannen toe te lichten. Ik had aanvankelijk weinig zin, maar altijd trek in een goede bak koffie, dus ik dacht waarom niet. En zo maakte ik kennis met Edu en Machiel. Als eerste begon ik maar te vertellen dat wij geen budget hebben en dus zou het wel een moeilijk verhaal worden. Wat schetste mijn verbazing? Dat de heren dat allang begrepen hadden, maar dat ze veel meer geïnterresseerd waren in bijzondere verhalen die buiten een harde kern Edammers niet of nauwelijks bekend waren. Het toeval wilde (maar is het toeval?), dat ik juist een bijzondere ontdekking in het archief van ons museum gedaan had. Ik had een begravenisbrief uit 1677 van onze grootste zeeheld Michiel Adriaansz de Ruyter gevonden, en zestien kapiteins hadden zijn kist gedragen waaronder vier Edammers. Edu en Machiel werden enthousiast en ondergetekende ook. Een belangrijk aspect hierbij was dat het tussen ons goed klikte. Gaande weg werd ik besmet met het filmvirus want er waren en zijn genoeg bijzondere verhalen te vertellen. Het gaat de heren er niet om om financieel binnen te lopen, maar om de bijzondere verhalen vast te leggen en te bewaren voor het nageslacht. Dit medium is bij uitstek geschikt om de jeugd maar ook ouderen te interresseren voor het verleden. En juist die insteek trof mij. Het Edams museum zijn Edu en Machiel enorm veel dank verschuldigd, dat zij deze dvd van meer dan een uur hebben willen maken en persoonlijk kijk ik terug op een perfecte samenwerking, maar ook leuke en geweldige opnamedagen.

P.Sluisman
Conservator  Edams museum